Co určuje kvalitu kávy?

Máte rádi kávu? Kam pro ni chodíte a na základě jakých parametrů ji vybíráte?

Jestlipak víte, že opravdu kvalitní kávu se nechodí do supermarketů, nýbrž do pražíren? Tu poznáte na míle daleko podle neopakovatelné vůně, která zaplavuje celé široké a daleké okolí.

Káva podle kvality

Kvalitní kávu rozhodně nepřipravíte z každého produktu, který se jako káva tváří. Typickým příkladem je káva granulovaná neboli instantní s typickými krystalky vyráběnými z kávového koncentrátu. Ten je zmražen na teplotu kolem mínus 40 stupňů Celsia a následně extrahován. Taková káva ale s tou pravou má pramálo společného. Opravdu kvalitní kávu připravíte jedině z čerstvě namletých kávových zrn, ať již pomocí pressovače či kávovaru.

Zaměřeno na kávová zrna

Není ovšem zrno jako zrno. Víte, že na světě existuje více než sto různých druhů kávovníku? Nejrozšířenějšími jsou robusta a arabika tvořící více než 98 procent celosvětové kávové produkce.

Robusta versus arabika

V regálech supermarketů se většinou setkáte s robustou pěstovanou převážně v asijských zemích. Výhodou této odrůdy jsou nízké nároky na pěstování a vysoká odolnost proti škůdcům, což se následně projevuje na její ceně. Robusta rozhodně je levnější než arabika, ale také méně kvalitní a ne tak chutná. Pokud si zkrátka chcete pochutnat na skvělé kávě, musíte si ji připravit z arabiky. A tu si koupit, jak jsme již zmínili v úvodu tohoto článku, v pražírně.

Proč pro kávu do pražírny?

Protože nejlépe chutná káva nejenom čerstvě umleté, nýbrž rovněž čerstvě upražena. A obojího naráz se dočkáte v pražírně Káva Monro, o které se dokonce říká, že je vůbec nejlepší pražírna kávy. Kterou si navíc můžete objednat online. K dispozici je čerstvě upražená a umletá káva do firem a domácností. Káva tak dobrá, že rozhodně nezůstanete u jednoho šálku.