Česká republika má hned dvě hlavní vinařské oblasti, přičemž Morava a Čechy mají zcela odlišné klimatické podmínky a pěstované odrůdy. Vinaři u nás obstarávají více než 18 tisíc hektarů vinic a většina z nich je právě na Moravě. V severních částech Čech taktéž najdete na vinice, ale jedná se jen o 4 procenta, ovšem daří se tam odrůdám jako Ryzlink rýnský Müller-Thurgau. Co se týče moravské oblasti, tak ta se ještě ve vinařském světě rozděluje na čtyři podoblasti – Znojemsko, Mikulovsko, Velkopavlovicko a Slovácko.
Odrůdy a specifika moravských vín
Co si představíte, když se řekne moravské víno? Ve znojemské podoblasti se produkují bílá vína, z nichž vynikají Ryzlink rýnský, Sauvignon blanc a Veltlínské zelené. Mikulovsko je zase domovem odrůd jako Ryzlink vlašský, Rulandské bílé a Rulandské šedé. Velkopavlovická část se zaměřuje na červená vína, a to především na Frankovku a Svatovavřinecké. A na Slovácku se daří červeným i bílým odrůdám, mezi nimiž dominují Ryzlink rýnský a různé druhy Pinotů.
Červená vína a jejich správné podávání
Pokud si chcete vychutnat kvalitní červené víno, pak byste ho měli i správně servírovat. Důležitá je teplota. Často se říká, že červené víno by se mělo servírovat při pokojové teplotě, což je ale omyl, protože ta teplota je už příliš vysoká. Ideální je víno lehce zchladit na 14 až 16 °C, aby se jeho chuť a vůně plně projevily. Při nízké teplotě by se nerozvinula chuť ani aroma, kdežto při příliš vysoké teplotě by chuť byla nevyvážená. Černé víno se podává ve větších sklenicích, které umožní rozvinout bohaté aroma. Plná červená vína je dobré otevřít alespoň hodinu před podáváním a některá starší vína se dekantují, čímž se oddělí sediment a zvýrazní se tím chuťové nuance. Tak směle do toho.